15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicamentele, la ruleta cursului de schimb

Medicamentele, la ruleta cursului de schimb

Importatorii şi distribuitorii de medicamente au adresat Ministerului Sănătăţii o solicitare pentru recalcularea preţurilor produselor farmaceutice în conformitate cu noile rate de schimb dintre leu şi principalele valute. Deprecierea leului, cumulată cu îngheţarea preţurilor la medicamente la nivelul lunii aprilie 2007, face imposibilă continuarea importului de medicamente, care se vor mai găsi în farmacii şi spitale doar în măsura în care acestea le mai au în stoc, potrivit Asociaţiei Importatorilor şi Distribuitorilor de Medicamente (ADIM). „Deja nu mai putem susţine aceste pierderi. Dacă nu se face o recalculare a preţurilor, vom fi nevoiţi să oprim importurile pentru medicamente, care sunt în situaţia de a fi vândute sub preţul de achiziţie“, arată, într-un comunicat, Vivian Diaconescu, preşedintele ADIM. Pentru moment, importatorii cumpără medicamente de la producătorii străini la cursul de 3,8 lei/ euro şi le vând la cursul de 3,3 lei/euro, în conformitate cu preţurile maximale în vigoare. Potrivit Asociaţiei, Ministerul Sănătăţii practică „o politică de ruinare“, forţând distribuitorii de medicamente să vândă în pierdere şi refuzând să îşi asume responsabilitatea asigurării accesului populaţiei la medicamente. „În şase luni de depreciere a leului nu s-a mai făcut nici un recalcul de preţuri şi legislaţia este clară, preţurile medicamentelor se ajustează trimestrial în funcţie de cursul de schimb“, a declarat Ileana Niculescu, vicepreşedinta ADIM.

În ultimii trei ani, medicamentele cu prescripţie au cunoscut reduceri de preţuri de circa 30-35%, în timp ce salariile, preţurile la utilităţi şi la carburanţi au crescut în medie cu peste 50%, se mai arată în comunicatul ADIM, preluat de Mediafax.

 

Până la 1 martie,
preţurile nu vor putea fi modificate

 

În replică, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii publice, a arătat că până la 1 martie nu vor putea fi modificate preţurile la medicamente, întrucât există un Ordin de ministru, deja publicat în Monitorul Oficial. Acesta a apreciat că importatorii au rezerve pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului leului în raport cu principalele valute, în contextul în care ani adaosul comercial a fost substanţial, şi că în continuare importatorii au un adaos de peste 8,5 la sută. Cu toate acestea însă, Nicolăescu a subliniat: „În acest interval putem discuta şi analiza care este situaţia şi să vedem care este tendinţa cursului valutar. După aceea, am putea vedea dacă poate fi făcută o recalculare. Trebuie să vedem dacă situaţia importatorilor şi distribuitorilor este cu adevărat critică sau aceştia nu vor să piardă nici un leu din profitul acumulat în lunile în care cu euro s-a depreciat, cât ei au menţinut ridicat preţul la medicamente. Vom analiza cu multă atenţie situaţia“.

 

Nicolăescu: Este o presiune mare, dar nu voi ceda

 

În urma acestei analize, a precizat ministrul sănătăţii, se va vedea dacă deprecierea leului faţă de euro a adus importatorii şi distribuitorii de medicamente într-o situaţie critică sau dacă intenţia acestora este de a nu pierde „niciun leu“ din profitul obţinut, prin menţinerea preţurilor ridicate în lunile în care rata de schimb era mai mică. „Este o presiune mare, pe care importatorii şi distribuitorii o fac folosind mass-media pentru interesul personal. Eu nu voi ceda la presiuni, întrucât un preţ mai mare la medicamente loveşte în oamenii bolnavi, mulţi cu venituri mici, care au nevoie de tratament. Întrucât luni în şir, cât euro s-a depreciat, importatorii şi distribuitorii au menţinut preţurile ridicate. Ei nu au scăzut nici un leu, s-au bucurat de profit“, este de părere Nicolăescu. Din 2005, toţi importatorii şi-au menţinut marja de profit de 8,5 la sută. Din 2007, când România a devenit stat membru al Uniunii Europene, au fost desfiinţate taxa de import şi altele, dar preţurile la medicamente nu au fost reduse, a explicat demnitarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII